tiistai 20. lokakuuta 2009

Harppauksen askel 2: Tekniikka, tuki ja osaaminen

Pienen työsyysloman jälkeen Harppaus eteneen seuraavaan teemaan, joka käsittelee takniikkaa ja tukea. Ensimmäisestä aihepiiristä, ajankäytöstä, kokoan yhteenvetoa ja kehittelyä saa toki vielä siitäkin teemasta jatkaa.

A) Tietohallinto ja käyttöjärjestelmät
Tämän aihepiirin sisällöt merkitään tunnisteella harppaus_it
Miksi ATK-osasto, kunnan IT-hallinto tai muu tekniikasta vastaava organisaation osa puhuu eri kieltä opettajien ja opiskelijoitten kanssa? Mitä tästä seuraa?
A: Keskustelu Diigossa: IT/ATK-tuki.

B) Käyttöjärjestelmät
Siirtyminen Vistaan? Mitä Linux? Voisinko käyttää Mac OS X? Vistan käyttöön löytyy hyviä opasteita Microsoftin sivuilta (kooste tulossa syksyllä). Koulukokemuksia Linuxista?

Harva oppilaitos hankkii Macintoshin tietokoneita, mutta opettajan kotikoneena Mac toimii hyvin. Maciin on mahdollista asentaa Windowsin käyttöjärjestelmä, mutta harvalle se on tarpeellista, sillä suuren osan ohjelmista saa Mac-versioina (esimerkiksi Microsoft Office). Kaikki selaimen kautta käytettävät ohjelmat ja palvelut, jotka toimivat esimerkiksi Firefox-selaimella, toimivat myös Macilla. Nyt odotellaan Googlen uutta käyttöjärjestelmää eli kilpailu lisääntyy.

Mitä opettajan pitää tietää käyttöjärjestelmistä?

Pilvi-IT: ei väliä, mikä käyttöjärjestelmä, kunhan päästään selaimella nettiin. Kaikki ohjelmat löytyvät palveluina netistä ja tiedostot säilötään nettiin. Harmina, jos koulun palomuuri estää jonkin palvelun toiminnan.

B: Keskustelu Diigossa: käyttöjärjestelmät

7 kommenttia:

  1. Tuntuu vähän hiljaiselta harppailulta... Anne vähän ehdotti kollektiivisempaa lähetysmistapaa kurssillemme... Mitäs tehdään?

    VastaaPoista
  2. Tämä menee toisella kierroksella jo sulavammin. Ja sitten kun opintopiiri toimintamuotona tulee netissä tutummaksi, päästään ehkä tuohon kollektiivisempaan. Toivon mukaan umpihankeen latua pukkaava piiri sietää hitautta ja etsintää. Varmaan aamujunassa taas laitan askelmerkkiä seuraavalle teemalle. Tosin vuorovetovastuuseen saa ilmoittautua, wikiin voi kirjoittaa kuka vain ja tänne blogiin saa kutsuja ilmoittautumalla. Diigossa kuka vain voi tehdä aloitteita ja on tosi mukavasti jo tehnytkin, siis kaikki vastuu ei ole Joku Muulla :)

    VastaaPoista
  3. Hyvä juttu! Taisin jo ehdottaa Harppaus-ryhmän perustamista Twineen. Sytytäänkö ajatukselle? Voin sen itsekin sinne perustaa, jos niin halutaan. Jos ryhmä perustetaan, voidaanko käyttää tuota samaa harppaus-kuvaa (se on hyvä!)?

    VastaaPoista
  4. Hei, olisi tosi hienoa, jos viitsisit perustaa ja tunnuskuvan voi napata.

    Laittelen askel kolmosta blogeista... voisi keräillä opettajien blogeja. Miten Twine sopisi tähän? En vielä ehtinyt perehtyä sen toimintalogiikkaan.

    VastaaPoista
  5. Twine on mielestäni lähempänä Diigoa, joten ei ainakaan äkkimiettimisellä tunnu sopivan blogien joukkoon. Mielestäni sen mahdollinen semanttisuus on se mielenkiintoisin piirre Twinessa. Toisaalta se on mielestäni myös varsin sosiaalinen ympäristö.

    Laitan Harppaus-Twinen pystyyn ja linkin siitä vaikkapa Diigoon.

    VastaaPoista
  6. Anteeksi, ilmaisin itseni huonosti, multitasking ei toimi, olen seminaarissa :-) Siis ajattelin blogien bongailua ja kommentointia ja näiden löytöjen jakamista muille. Siis kuten Diigossa.

    VastaaPoista
  7. Minulta se ei onnistu lainkaan...

    Twine-ryhmä on sitten perustettu. Lähetin sinulle kutsun, koska jo olet Twinessa mukana ja se käy helposti Twinen sisällä. Lähetä ihmeessä kutsuja eteenpäin, jos sinulla on yhteystietoja.

    VastaaPoista