sunnuntai 7. kesäkuuta 2009

Vähän hui-kauhistus tuo Wikiopistoon kirjoittaminen

Wikiopisto (Wikiversity) on Wikimediasäätiön toimintaa, kuten Wikikirjasto (Wikibooks). Käytössä on MediaWiki, jossa on erittäin kevyt editori, jos sitä nyt sellaiseksi voi kutsua. On opeteltava wikikoodit ja oikea käyttäytyminen. Suomenkielisessä Wikiopistossa on Ohje-linkki, mutta Ohje-sivu on tyhjä. Olen yrittänyt katsella muilta sivuilta, miten ne on tehty, mutta kuka nyt jaksaa lukea manuaalia? Varsinkin, kun sen löytäminen on erityisen työlästä.

Halusin laittaa opintopiiristä ensimmäisen kuvaversion. Sivun laidassa lukee Tallenna tiedosto. Tiedosto pitää olla tallennettu, jotta siihen voi tehdä linkin. Tallensin ja linkitin. Eipä aikaa, kun tuli joltain ranskalaiselta tyypiltä nootti, että väärin tehty, pitää tallentaa Wikimedia Commonsiin. Miksiöhän sitten Wikiopiston Työkalut-laatikossa on tuo Tallenna tiedosto -linkki?

En tajua hölkäsen pölähtävää sen ranskalaisen ohjeista, kuinka väärin tallennettu poistetaan:
"to request the removal of a page or image, simply place the template {{delete}} or {{Roskaa}} on the page. pyytää poistamaan sivun tai kuvan, yksinkertaisesti paikka työpohjan {{Roskaa}} sivulla.!

Ehkä pitäisi siis jostain etsiä sen kuvan sivu ja tuhota se... Olen kärsivällinen ihminen ja tiedän, että tämäkin on ihmisten keskeistä toimintaa, jossa on tietyt toimintatavat, jotka voi oppia. Mutta on tosi ärsyttävää, kun ei ole ketään, keneltä kysyä apua. Tulee tunne, että kääk, tunnukseni varmaan suljetaan, ennen kuin ehdin korjaamaan mokan.

Wikiopiston etusivulla lukee:
"Olennaista Wikiopistossa – ja wikeissä yleensäkin on olla rohkea. Luo rohkeasti uusia sivuja kursseille, opintopiireille, lukupiireille tai luo oma itseopiskelukurssi jostakin teemasta. Sitten vain kutsut ystäväsi, perheesi, kollegasi, naapurisi tai kylänmiehet ja -naiset mukaan opiskelemaan."
Ainakaan meikäläiseen tuo rohkeus ei nyt ihan vielä ole iskenyt. Täytyy harkita, millä lailla opintopiiri organisoidaan vuorovaikutuksen osalta. Sen on oltava helppoa, selkeää eikä käytetty ympäristö saa pelottaa tai turhauttaa.

Ymmärrän hyvin, millainen kynnys ihmisillä on kirjoittaa yhtään mitään Wikiopistoon. Ja kuitenkin, juuri wikeissä on paljon suurta ja hyvää lupausta. Näihin nyt vain pitäisi joukolla ryhtyä. Sisäpiiristä lisää ohjeita meille untuvikoille pliis. Linkkejä ohjeitten luo, jos niitä jossain jo on.

Mainiota Wikiuniversumia:

Wikipedia | Wiktonary | Wikibooks | Wikinews | Wikiquote | Wikisource | Wikiversity

3 kommenttia:

  1. Vanha konsti on ollut tukea alussa niitä, jotka eivät onnistu tai eivät pääse alkuun. toinen tapa on käyttää vaihtoehtoisia alustoja, sähköpostitilistä lähtien, ja sitten siirtää ryppäinä materiaalia wikille. mutta pitemmällä tähtäimellä homma pitäisi saada paaaljon helppokäyttöisemmäksi. Muuten ei osallistumisaktiivisuus tule kummoiseksikaan.

    VastaaPoista
  2. Totta puhut Tuomo. Pitäisi saada aikaan Wikiopiston tukirengas. Avoimia kursseja pitäisi keskittää löydettävyyden vuoksi samaan paikkaan. Myös tukiresurssit olisivat sitten kaikkien saatavilla.

    Ne, jotka ovat tottuneet Mediawikin käyttämiseen ja Wikimediasäätiön sivustojen käyttäytymissääntöihin, eivät ehkä osaa eläytyä meidän tavisten tuntemuksiin.

    Jos en sattumoisin olisi itse tullut hitusen tutuksi taustalla puuhaavien ihmisten kanssa ja jos ei oltaisi Juhanan ja Petrin kanssa pidetty erästä strategista puhelua puolitoista vuotta sitten, en olisi nyt tätä tekemässä.

    VastaaPoista